Zamknij

Z tunelu wprost na skwer

23:09, 03.07.2018 | C.M
REKLAMA
Skomentuj
fot. Lechosław Dzierżak

Tunel pod węzłem na Wzgórzu św. Maksymiliana zyska nowe przejście na skwer Plymouth. Wykonanie dodatkowego połączenia możliwe jest dzięki budowie biurowca Square. 
 
Dotychczas tunel kończył się betonową ścianą, a piesi musieli kierować się na schody w kierunku ulicy Świętojańskiej lub wjeżdżać windą. Po zakończeniu przebudowy, by znaleźć się na skwerze Plymouth i w planowanym Parku Centralnym, będą mogli pójść prosto, a następnie po schodach lub pochylni. Rozwiązanie takie było planowane już podczas przebudowy skrzyżowania, kiedy powstał tunel.
 
Trwają prace nad nową inwestycją AB Inwestor na skwerze Plymouth. Przy ul. Partyzantów powstanie niewielki biurowiec, o wysokości zbliżonej do otaczających go budynków. W pomieszczeniach na wysokości wyjścia z tunelu przewidziano usługi gastronomiczne, na wyższych kondygnacjach biura.
 
- Plac przed budynkiem oddamy w pełni do dyspozycji mieszkańców. Każdy będzie mógł przyjść, odpocząć, skorzystać z usług mieszczących się tam kawiarni i restauracji. Nie będzie żadnego ogrodzenia – mówi Andrzej Boczek jr z AB Inwestor. – Na skwerku pojawią się stoliki restauracji, donice z roślinnością i kaskada zieleni. Do Parku Centralnego będziemy mogli wejść po schodach lub po pochylni, po której będą mogły się poruszać osoby z wózkami dziecięcymi czy na wózkach inwalidzkich – dodaje.

         wizualizacja

Budynek będzie liczył 6 kondygnacji od strony skweru Plymouth i 5 od strony ulicy Partyzantów. Łączna powierzchnia użytkowa to ok. 4 tys. m2. Inwestycja w całości będzie przeznaczona pod wynajem. Według planów budowa ma zakończyć się do połowy 2020 roku.
 
W ramach inwestycji, od strony ul. Partyzantów, powstanie wjazd na parking podziemny – pod biurowcem oraz miejski planowany pod parkiem. Na tym ogólnodostępnym zmieści się 270 pojazdów. Podczas XLIV sesji Rady Miasta Gdyni, gdyńscy rajcy przekazali 5 mln zł na budowę parkingu podziemnego oraz zagospodarowanie parku.
 
Trwa procedura zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla tego terenu. Nie zmienią się zapisy dotyczące powstającego już biurowca. Natomiast nowe umożliwią zagospodarowanie samego parku zgodnie z sugestiami przekazanymi przez mieszkańców podczas konsultacji. Dyskusja publiczna dotycząca miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego odbędzie się w środę, 4 lipca o 17.00 w Gdynia InfoBox – Obserwatorium zmian.

Lechosław Dzierżak / UM Gdyni

[ALERT]1530652040754[/ALERT]

 

Pomnik Marynarza Polskiego to:Zagłosuj, aby zobaczyć wyniki

(C.M)
REKLAMA

Komentarze (6)

Val de MarVal de Mar

2 0

Goebbels wysiada. Najważniejsze to przejście, a biurowiec powstaje po to aby można było bezpośrednio przejść na skwerek. 23:59, 03.07.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

ZadraZadra

2 0

Mniej zieleni więcej betonu!!!!!!
Betonujemy Gdynię. Po nas choćby beton. 00:01, 04.07.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

MAMMAMAMMA

1 0

Park Centralny nie będzie parkiem tylko betonką z trawnikiem tak jak "park" przy GCF. Jeżeli jest planowany parking podziemny to nie ma mowy o drzewach. Więc będą betonowe alejki, trawniki i donice z zielenią. Pod pięknym hasłem Parku Centralnego robi się po prostu parking 09:07, 04.07.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

BetonBeton

1 0

Zamiast SWS należy używać mieszalnia betonu, a może raczej w skrócie BETON 20:57, 04.07.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

BratekBratek

1 0

Proponuję ustanowić nagrodę ZA SKUTECZNE BETONOWANIE GDYNI. Nagroda główna betoniarka, a za szczególne osiągnięcia - gruszka betoniarka 21:03, 04.07.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

OlaBolaOlaBola

1 0

Tytuł wybitnie udany, a może ktoś nie przeczyta, może umknie uwagi, perfidia. 12:08, 06.07.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

REKLAMA
© glosgdyni.pl | Prawa zastrzeżone