Zamknij
REKLAMA

Przygotujcie się na Goût de France

18:12, 13.03.2018 | M.W
REKLAMA
Skomentuj

Pierwszego dnia wiosny warto wybrać się do restauracji. 21 marca to bowiem nie tylko dzień wagarowicza, ale także święto francuskiej gastronomii. Goût de France to idea promująca francuską kulturę i kuchnię. W ten dzień w 3300 restauracjach na świecie podawana jest kolacja „à la française”. Menu obejmuje aperitif, przystawki, jedno lub dwa dania główne, deskę serów, desery, oraz na poprawienie trawienia francuskie wina, szampany i inne mocniejsze alkohole. Liczba miejsc jednak na taką kolację jest organiczna i mimo, że w samym tylko Trójmieście w wydarzeniu uczestniczy 17 restauracji, warto zatroszczyć się o rezerwację stolika na ten wieczór, już dziś.

    Przygotowania do tego dnia zaczęły się dużo wcześniej. Dokładnie 27 lutego ambasador Pierre Lévy uczestniczył we wspólnym gotowaniu z Davidem Gaboriaud, francusko-polskim szefem kuchni. Panowie wspólnie przygotowali przed kamerami siedmiogodzinny udziec jagnięcy, danie popularne w Prowansji. Materiał wideo z tego wydarzenia będzie można zobaczyć 18 marca w magazynie „Cook News” w patronującej całemu przedsięwzięciu telewizji Kuchnia +.    Drugim wydarzenie promującym ideę Goût de France była konferencja, która odbyła się w Teatrze Muzycznym w Gdyni dnia 13 marca. W spotkaniu z restauratorami, szefami kuchni i prasą udział wziął Ambasador Francji Pierre Lévy, szef kuchni David Gaboriaud oraz przedstawiciele władz miasta Gdyni. Organizatorzy spotkania rozpoczęli je od krótkiej prezentacji całego wydarzenia, jego historii i celów. Następnie głos zabrał ambasador Francji mówiąc jak ważna i cenna jest dla niego i całej Francji współpraca z Polską, oraz dziękując restauratorom biorącym udział w wydarzeniu. 

Kolejny mówca  David Gaboriaud opowiedział o założeniach akcji, a także podzielił się swoimi spostrzeżeniami związanymi ze świadomością kulinarną Polaków. Wyraził swą radość w związku ze wzrostem tej świadomości, jaki zaobserwował w ciągu dziesięciu lat od powrotu z Francji do ojczystego kraju swej matki. Mówił, że coraz częściej Polacy doceniają wspólne posiłki i celebrują wyjścia do restauracji by czerpać przyjemność i degustować posiłki. Podzielił się także swymi spostrzeżeniami związanymi z podobieństwem i możliwością przenikania się obu kultur, w których się wychował, w potrawach.

Zdjęcie rodzinne - autorka pierwsza z prawej

Spotkanie choć miało charakter oficjalny i dyplomatyczny, odbyło się w przyjemnej, ciepłej atmosferze, a sam pan ambasador mimo swej ważnej funkcji był bardzo otwarty, serdeczny i dowcipny.

    W ramach  Goût de France dnia 21 marca w  Rezydencji Ambasady Francji odbędzie się uroczysta, francuska kolacja dla przedstawicieli świata kultury, sztuki i polityki. Dwuosobowe zaproszenie na tę kolację zostało również podarowane Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy i zostało ono zlicytowane przez darczyńcę ze Słupska.

     Goût de France to także promocja turystyki Francuskiej. Już dziś kraj ten jako cel podróży jest wybierany przez ponad 80 milionów turystów, zaś celem do roku 2020 jest zwiększenie tej liczby do 100 milionów. Nie wydaje się to nieosiągalne, ze względu na turystyczną atrakcyjność Frakcji. Gastronomia i enologia francuska są głównym powodem wyjazdów do Francji 1/3 turystów zagranicznych. Kraj oferuje 10 tysięcy winiarni do zwiedzania, przyciągając tym co roku około 4 milionów turystów zagranicznych, a także ponad 175 tysięcy restauracji i kawiarni.

[ALERT]1520966736647[/ALERT]

    Sama akcja Goût de France zainicjowana została w 2015 roku przez francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego oraz światowej sławy szefa kuchni Alaina Ducasse’a. Od tamtego dnia cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Z roku na rok przybywa uczestniczących w akcji restauracji. Ich liczba od pierwszej edycji zwiększyła się trzykrotnie. Polska natomiast już drugi raz z rzędu zajmuje drugie miejsce na świecie, tuż po Francji z największą liczbą uczestniczących lokali. Smakosze zainteresowani tym wydarzeniem mogą znaleźć listę tych restauracji na stronie internetowej ambasady Francji i spróbować w nich specjałów francuskiej kuchni przez cały tydzień.  

Małgorzata Anna Wiśniewska

[KONKURS]3[/KONKURS]

 

REKLAMA

Komentarze (2)

HuskyHusky

1 0

Ciekawe ile taki zbytek kosztuje? Nie piszę się na to. Nie jestem celebrytą. 14:51, 15.03.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

NikolaNikola

0 0

A co to za udziec 7 godzinny. 7 godzin gotowania, czy 7 godzin życia. 14:31, 19.03.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

© glosgdyni.pl | Prawa zastrzeżone