OŚWIADCZENIE ROCZNICOWE - 35 lat temu powstała Solidarność Walcząca

By Małgorzata Zwiercan czerwiec 25, 2017 635 0
OŚWIADCZENIE ROCZNICOWE - 35 lat temu powstała Solidarność Walcząca fot. Rebelya

35 lat temu powstała organizacja Solidarność Walcząca. Organizacja o ogromnym dorobku walki o niepodległość i wyzwolenie z komunizmu nie tylko Polski, lecz i innych krajów zniewolonych sowieckim totalitaryzmem. Po NSZZ Solidarność - była ona, pod względem skali działalności wydawniczej, radiofonicznej, samokształceniowej czy pod względem ilości i skali antykomunistycznych demonstracji ulicznych - największą podziemną organizacją lat osiemdziesiątych.

Była także najdłużej rozpracowywaną przez służby bezpieczeństwa. Oficjalnie operacje przeciw niej zakończono w lutym 1990 roku, ale byli działacze ścigani jeszcze rok dłużej. Dopiero za czasów rządów drugiego postsolidarnościowego premiera, Jana Krzysztofa Bieleckiego, pod koniec kwietnia 1991 roku uchylono ostatni, o którym wiem, list gończy za działaczem Solidarności Walczącej.
 Z całą mocą muszę powiedzieć, że dla Solidarności Walczącej wolność nie zaczęła się po okrągłym stole.
Kręgi, które doszły do władzy w roku 1989, jak też elity uprzywilejowane w następstwie kontraktu, zawartego z byłymi właścicielami Polski Ludowej, uczyniły wszystko, by o Solidarności Walczącej zapomniano. Jeśli natomiast w przestrzeni publicznej Solidarność Walcząca się pojawiała – to tylko jako przedmiot szyderstw, kłamstw i innych metod propagandowego zakłamywania, czerpanych bezpośrednio z arsenału propagandy komunistycznej. Kreatorzy postkomunistycznej Polski z tego właśnie arsenału komunistycznej praktyki propagandowej czerpali pełnymi garściami. Czynią tak zresztą i dziś, lecz na szczęście – ich postkomunistyczny quasi – monopol medialny, z jakim mieliśmy do czynienia jeszcze parę lat temu, został w końcu złamany.
Nie ulega dla mnie żadnej wątpliwości, że trzeba dziś właśnie z tego miejsca przypomnieć, czym była Solidarność Walcząca.
Solidarność Walcząca to nie mniej, niż dwa tysiące działaczy, którzy w składanej przysiędze deklarowali gotowość oddania życia, jeśli okaże się to potrzebne dla wyzwolenia Polski z pęt komunizmu. Niemal każdy z tych ludzi w szeregach Solidarności Walczącej stał się samodzielnym drukarzem, potrafiącym łamać komunistyczny monopol przekazu informacji w niemal każdych, nawet skrajnie trudnych warunkach. Te dwa lub trzy tysiące zaprzysiężonych działaczy prowadziła swą walkę w dużej mierze dzięki wielokrotnie liczniejszej rzeszy często równie oddanych osób wspomagających – udzielających schronienia poszukiwanym, opiekujących się rodzinami uwięzionych czy udostępniających swe mieszkania dla potrzeb konspiracji.
Charakter i cele organizacji najlepiej oddaje fragment „Zasad ideowych i programu Solidarności Walczącej”: „Nie będzie lekko. Za wierność tym prostym przecież celom, przyjdzie nam płacić walką, więzieniem i krwią. A zwycięstwo, które w końcu nastanie, nie okaże się wcale ostateczne. Prawdy i Sprawiedliwości, Wolności i Solidarności trzeba szukać, trzeba im służyć – mieć je nie sposób. Lecz droga do tych ideałów jest najpewniejszą ze wszystkich dróg. Tylko ona wskazuje kierunek życia. Tylko ona przystoi ludziom i społecznościom. My, SW, tą drogą idziemy. Pójdź z nami”.
Solidarność Walcząca to wolny druk służący wszystkim. Drukarze Solidarności Walczącej służyli swą pracą dziesiątkom innych organizacji – poczynając od NSZZ Solidarność a skończywszy na inicjatywach w rodzaju Pomarańczowej Alternatywy.
Solidarność Walcząca to także szkolenia drukarskie, prowadzone na ogromną skalę dla każdego, kto chciał się uczyć druku. Przy czym nikt nie pytał o to, kto i jak z tej umiejętności chciał potem korzystać.
Solidarność Walcząca to 146 tytułów podziemnej prasy, wśród których były takie, które ukazywały się przez okres ponad sześciu lat i doczekały się ponad dwustu wydań w każdorazowym nakładzie ponad dwudziestu tysięcy egzemplarzy.
Solidarność Walcząca to dziesiątki nadajników Radia Solidarność Walcząca i kilkaset audycji, nadawanych w dziesiątkach miejsc Polski i słuchanych przez setki tysięcy, jeśli nie miliony Polaków. Podkreślam, że skala działalności Radia Solidarność Walcząca była wielokrotnością wszystkich innych podziemnych inicjatyw radiowych razem wziętych a ze sprzętu Radia Solidarność Walcząca korzystało i Radio Solidarność i Radio Niezależnego Zrzeszenia Studentów i Radio Międzyszkolnego Komitetu Oporu.
Solidarność Walcząca to własny kontrwywiad, służący bezpieczeństwu nie tylko członkom własnej organizacji, ale i wszystkim innym, którym niezliczoną ilość razy niósł bezcenne informacje o zagrożeniach, narastających ze strony Służby Bezpieczeństwa i innych służb, stworzonych w celu zniewolenia Polski i Polaków.
Solidarność Walcząca to niezliczona ilość innych zasług i twórczych aktywności, o których opowiadać można by jeszcze bardzo długo.
Pamięć o Solidarności Walczącej jest dziś polskim obowiązkiem tym bardziej, że począwszy od roku 1989 ukazywały się książki rzekomo szczegółowo opisujące wydarzenia lat osiemdziesiątych, ale w których nie było ani jednego słowa o Solidarności Walczącej. Albo też kalendaria lat osiemdziesiątych, publikowane np. w tygodniku, redagowanym przez Tadeusza Mazowieckiego, w których nie zabrakło miejsca dla banalnych epizodów a zabrakło tego miejsca dla największej z organizacji walczących o polską niepodległość.
Wymogiem troski o elementarną prawdę jest to, by Solidarność Walcząca odzyskała wreszcie należne jej miejsce w polskiej historii, gdyż każda najnowsza historia Polski, pomijająca działalność Solidarności Walczącej – nie jest historią, lecz fałszowaniem historii. Nie opisem dziejów lecz o dziejach tych -spreparowanym kłamstwem.

Poseł Małgorzata Zwiercan

(1 Vote)